Infographic circuit

Circulaire economie

in de circulaire economie worden grondstoffen en producten zo lang mogelijk en zo hoogwaardig mogelijk ingezet. Producten worden hersteld, gedeeld, hebben een hoge tweedehandswaarde, zijn upgradebaar, kunnen makkelijk uit elkaar gehaald worden en omgevormd worden tot nieuwe producten. De gekozen materialen zijn bij de geboorte gerecycleerd of biogebaseerd, en bij het levenseinde recycleerbaar of afbreekbaar.

Het tegengestelde van de circulaire economie is de lineaire economie of het 'take-make-waste model': grondstoffen worden verwerkt tot producten, die aan het einde van hun leven afval worden. Zo belasten ze het milieu. Een kernwaarde van de circulaire economie is: meer doen met minder. Door minder materialen te gebruiken en de producten die in omloop zijn intensiever te gebruiken, komt de planeet minder onder druk.

meer weten?

De Transformisten verkent en ondersteunt heel wat bottom up circulaire strategieën. Denk aan deelpunten of online deelplatformen voor spullen, abonnementsdiensten, repair ateliers... De Transformisten wijst ook de weg naar circulaire praktijken: die maken gebruik van grondstoffen die opnieuw aangroeien, zorgen ervoor dat grondstoffen of onderdelen makkelijk kunnen worden gerecupereerd, zetten open kennisdelen centraal, erkennen het belang van repareren ...

Meer kennis en theorie over circulaire economie vind je bij Vlaanderen Circulair.

Wie zich in de circulaire economie van alledag wil verdiepen zal ook veel hebben aan de publicatie ‘Handboek voor de Circulaire Economie – een ABC’ van Isabelle Vanhoutte, een uitgave van Henri Lejeune. Een voorsmaakje? Lees het artikel 'Vijf circulaire tips voor duurzame creatives' door Isabelle Vanhoutte op apbc.be (ANTWERP. POWERED BY CREATIVES.)